duidelijke signalen

Mensen zeggen soms het omgekeerde van wat ze voelen. Ze vinden iets vervelend maar zeggen rustig: ‘Leuk hoor. Hier word ik nou blij van.´ Maar niet heus dus.

Dieren gebruiken maar één signaal voor één betekenis. En dat blijft altijd zo. Poezen spinnen als ze blij zijn bijvoorbeeld. Als ze boos zijn blazen poezen. Je hoeft niet bang te zijn dat katten op een dag ironisch lopen spinnen als ze balen. Nee dieren zijn duidelijk. Ze kunnen niet anders.

Dieren apen ook nieuwe geluiden na. Zo zijn sommige vogels mobiele telefoons gaan nadoen,  in London.  Daardoor zijn er nu nog meer signalen bij gekomen. Maar de  manier waarop dieren een signaal geven is niet belangrijk.

Voor dieren is de volgorde van hun signalen wel belangrijk. Vogels geloven waarschuwingsfluitjes niet altijd. Niet als dezelfde vogel eerst een flirtfluitje laat horen. Onderzoekers plakten die verschillende fluitjes achter elkaar. Daarna speelden ze de geluidsopname af. Duidelijk nep leek dat in de oren van echte vogels. Ze bleven rustig in hun nest. Maar bij een los waarschuwingssignaal ontvluchtten ze het gevaar meteen.

paard